Język angielski dla każdego

Temat: Dla Dany: co mówią dokumenty i historycy
czosnek po polsku
Ja robię żurek tak jak moja mama:
3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie w Polsce), 3-4 ząbki czosnku (przekroić na pół), skórka z chleba;
Wsypać wszystko do naczynia (ja robię w glinianym) i zalać ok 0.5 l zimnej wody, może być z kranu. Pozostawić do zakiszenia na 4-5 dni, zależy od upodobania. Skórkę z chleba i czosnek wyrzucić, a resztę zamieszać i wlać do rosołu. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo, (podsmażonymi) ziemniaczkami i kiełbasą, posypać zieloną pietruszką.
Iwona Maszczyńska


www.kuchnia.com.pl/DiD/zupy_zur.html#zurpol

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50,9643555,9643555,Dla_Dany_co_mowia_dokumenty_i_historycy.html



Temat: Wielkanocne przepisy
maglara napisała:

>
>
> kurna nie walcze, tylko o lepszy sposob na zur prosze ...

uff no to juSZ spiesze z pomoca. make zytnia i troche przennej zalac
przegotowana,zimna woda, dodac sporo czosnku i troche platkow owsianych i to
odstawic na pare dni az sie zakisi. zadnych listkow bobkowych ani pieprzu,bo
zepsuja smak:))

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50,60372682,60372682,Wielkanocne_przepisy.html


Temat: Wielkanocne przepisy
-love-2-ski napisała:

> maglara napisała:
>
> >
> >
> > kurna nie walcze, tylko o lepszy sposob na zur prosze ...
>
> uff no to juSZ spiesze z pomoca. make zytnia i troche przennej zalac
> przegotowana,zimna woda, dodac sporo czosnku i troche platkow owsianych i to
> odstawic na pare dni az sie zakisi. zadnych listkow bobkowych ani pieprzu,bo
> zepsuja smak:))

Ajlovtu ma zupelna racje! Tylko taki jest wlasnie przepis na zur. Zadnych, bron
Panie Boze lisci...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50,60372682,60372682,Wielkanocne_przepisy.html


Temat: OT Zdesperowany mężczyzna
Nie reklamuj się ;) Mężatka jestem.
Tak po prawdzie, niech się te "prawdziwe kobiety" dobrze w biust meą kulpą
bachną - ile spośród nich potrafi zakisić buraczki na barszczyk, mąkę na żur,
chleb upiec, zrobić dobre powidła ?
Korzystamy z półproduktów, bo tempo współczesnego życia w naszym społeczeństwie
to wymusza. Jak mam do wyboru: obierać jarzynkę do rosołu albo otworzyć
zamrażalnik i wziąć gotową włoszczyznę .... No to wiadomo co wybiorę. Najwyżej
użyję świeżej naci z pietruszki do posypania i dodam wcześniej odrobinkę czosnku .
Czasem mam chwile kulinarnego szaleństwa. Tak sobie chodzę i patrzę na
gigantyczne liście winorośli w ogrodzie i zastanawiam się, czy by nie zrobić
greckich gołąbków ;)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,212,80921632,80921632,OT_Zdesperowany_mezczyzna.html


Temat: Na co macie ochotę w tym momencie?
prom_do_szwecji napisała:

> na rzucenie w cholere roboty,

Oj, tak!

> na to żeby iść do domu i zrobić pranie

To ja już wolę w robocie!
Kurde, żuru bym zjadł. Zaraz jak wrócę do domu - muszę zakisić:)
A i agresja we mnie narasta. Chyba mam ochotę komus spuścić manto...
a jak pi***olnę w ten fałszywy chudy kark... Albo nie. W końcu
jestem pacyfista. Nerwy na wodzy. Właśnie mam ochote trzymać nerwy
na wody :)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,69375031,69375031,Na_co_macie_ochote_w_tym_momencie_.html


Temat: Na co macie ochotę w tym momencie?
polla.k napisała:

> lupus76 napisał:
>
>
>
> > Kurde, żuru bym zjadł. Zaraz jak wrócę do domu - muszę zakisić:)
>
> A ja mam dzisiaj na obiad przepyszny żur...mniam palce lizać.
Chcesz trochę? :)
>
>
dawaj! Tylko nie szkoć na kiełbasie :)


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,69375031,69375031,Na_co_macie_ochote_w_tym_momencie_.html


Temat: zupowe tajemnice
Tajemnica polega na tym, że
żurek - zrób sama zakwas, żaden to problem;
kapuśniak - zakiś kapustę bo ta sklepowa jest z dodatkiem octu;
ogórkowa - jak wyżej.
Po za tym nie korzystaj z kostek rosołowych i wegety, Wywar na włoszczyźnie i
kościach lub skrzydełkach chociażby bedzie o wiele smaczniejszy a co
najważniejsze zdrowszy.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,37757468,37757468,zupowe_tajemnice.html


Temat: Problem z kiszeniem zuru
Problem z kiszeniem zuru
Juz drugi raz probuje zakisic zur, i fermentuje mi zanim zdazy sie
skwasic. Czy ktos ma pomysl co robie nie tak? Dodam ze wczesniej
moja mama robila to samo z dokladnie samej torebki maki i bez
problemu jej wychodzil, wiec to nie kwestia maki.

Bede bardzo wdzieczna za rady.




Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77736330,77736330,Problem_z_kiszeniem_zuru.html


Temat: zakwas do zuru - pytanie
1 l przegotowanej wody, 7 łyżek mąki żurkowej lub żytniej - wymieszać aby nie
było grudek. W moździerzu utłuc liść laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, tyle
samo ziela angielskiego, dodać 3-4 rozgniecione zabki czosnku i 3 łyżeczki
soli. Dodać wszystkie przyprawy do wody z mąką. Ręczę, że nie trzeba dodawać w
celu szybszego zakiszenia ususzonej pajdy razowego chleba. Po pierwsze trudno
znaleźć prawdziwy chleb na zakwasie, po drugie unikamy pleśni na powierzchni
płynu. Codziennie mieszamy ale niekoniecznie. Po 7 dniach przecedzamy i to już.
Oczywiście przyprawy można modyfikować lub nie dawać ich wcale. Po prostu sobie
spróbuj tak i tak. Mój zakwas na żur stanowi zawsze prezent "na życzenie" dla
znajomych i rodziny więc przypuszczam, że musi być co najmniej dobry.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28914677,28914677,zakwas_do_zuru_pytanie.html


Temat: prosze o prawdziwy polski zestaw obiadowy
Gość portalu: Sara napisał(a):

> Prosze podajcie mi przyklad prawdziwego polskiego zestawu obiadowego.
> Takiego klasycznego. Ma byc posilek glowny i deser. Zakisilam zurek, ale
> jezeli to nie klasyczne, to moze byc inna zupa.
> Bardzo dziekuje.

Wszystko - bardzo polskie i klasyczne, a wiec
1. przystawka
- sledz po japonsku lub ryba po grecku
2. zupa
barszcz ukrainski lub chlodnik litewski
3. glowne danie
- rzymska pieczen lub
- szznycel wiedenski
4. deser
- jablka w ciescie francuskim lub
- sernik wiedenski.
Tak oto klasyczna kuchnia polska - a przepisy eurpejskie. Powodzenia!


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10639804,10639804,prosze_o_prawdziwy_polski_zestaw_obiadowy.html


Temat: dobry zakwas na żurek
W lodówce może postać, ale przelej go raczej do zamkniętej butelki, bo Ci
lodówka przejdzie zapachem.
A ja robię inaczej (szkoła mojej babci) do lodówki chowam w małym słoiku
odrobinkę zakwasu, taki zaczyn na następną porcję. Trzeba tylko na kilka dni
wcześniej zaplanować żur, żeby zdążył się zakisić.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7856338,7856338,dobry_zakwas_na_zurek.html


Temat: jakie przetwory na zimę z buraków?
Buraki kiszone
Pani Aniu! Proponuję część buraków zakisić.
Wykonanie: na spód twista (0,9 l) wrzucić ze dwa baldachy kopru, parę liści
laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, mogą być tam też całe
ząbki z jednej główki czosnku a przynajmniej ze 2-3 drobno siekane i na to - do
3/4 wysokości słoika - starte lub pokrojone w plasterki surowe buraki. Potem
łyżka "kupnego" żuru, pół szklanki wina, łyżka cukru i woda "pod gwint". Teraz
tylko-tylko, na ćwierć obrotu zakręcić przykrywkę, postawić w spokoju na
tydzień - dwa a następnie - jeśli będzie - zdjąć biały "kożuszek" , na
powierzchnię wlać łyżeczkę spirytusu, podpalić i mocno zakręcić.
W zimie będą i buraki i kwas - najlepszy po Sylwestrze - i czosnek dla amatorów.
Wariant - można zastosować buraki pieczone lub ugotowane w skórach.
Smacznego! Pzdr - tn
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,45018853,45018853,jakie_przetwory_na_zime_z_burakow_.html


Temat: Jak zrobić kiszone buraki?
Kiszone buraki - info dla Winner
Winner - można, tylko...Kuchnia to laboratorium chemiczne. Kiszenie - to w
istocie bardzo skomplikowane wielokierunkowe reakcje fermentacyjne, zachodzące
pod wpływem setek rodzajów bakterii, enzymów itp. Żeby coś zakisić musisz je
wprowadzić do "reaktora", np. do słoika z burakami. Wrzucając tam skórkę
chleba - dajesz dopiero szansę na powstanie dostatecznej ilości "fermentów" i
tych "dobrych" i tych "złych".
Może się bowiem okazać, że zamiast pożądanej fermentacji mlekowej czy
cytrynowej (nazwami się nie przejmuj) skórka spowoduje rozwój bakterii
powodujących niepożądaną fermentację acetonową, masłową lub wzrost grzybów
pleśniowych. I tak jest bardzo często.
Dlatego proponuję "zarażanie" chemiczne żurem, zawierającym już wykształcone
kultury bakterii powodujących fermentację kwaśną. Sprzyja jej obecność wina,
dodawanego nie tylko ze względu na walory smakowe. Podobnie pomaga cukier -
przekształcający się razem z alkoholem w substancje kwaśne.
Zachęcam - spróbuj, porównaj..Na moim kwasie nie pływa żaden kożuch,. Płyn jest
klarowny, krystalicznie czysty. Tyle - że jest kwaśny jak "ocet siedmiu
złodziei" ale i na to jest sposób. Barszcz gotuję z z dwu słodkich i dwu
kiszonych buraków + kwas do smaku.
Pzdr - tn
PS. Przepraszam za wywód, myślę jednak, że wyjaśnia trochę sprawę. O chemii
w innych czynnościach kulinarnych (np. gotowanie, pieczenie, pasteryzacja ) -
na życzenie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,45834242,45834242,Jak_zrobic_kiszone_buraki_.html


Temat: Czy zur to tradycja ???
Gość portalu: monia napisał(a):

> Bo żur trzeba umieć zakisić i to dopiero połowa roboty. To co sprzedają w
> sklepach pod nazwą żur nie nadaje się do niczego, mąka zmieszana z wodą,
> Dlatego w wielu domach jest w zaniku.


oj, nie zgodziala bym sie z toba tak do konca....
zgadzam sie z tym co piszezsz ze to co sprzedaja w sklepach i nazywaja zurem
nie ma nic z zurem wspolnego i dziwie sie ludziom ze to paskudztwo kupuja
natomiast nie zgadzam sie ze w wielu domach jest w zaniku, tutaj na forum az
sikaja po nogach na widok butelek z woda zaprawiona maka i tylko takie
pseudozurki potrafia gotowac
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,21702536,21702536,Czy_zur_to_tradycja_.html


Temat: brak komunikacji... czyli historia mojego żurku
brak komunikacji... czyli historia mojego żurku
mial byc dzisija żurek, miało minąć 5 dni zakwas miał być gotowy...
juz pachniał, już czułam zapach.. taaa tylko ze mój wspaniały cudny
braciszek w szale sprzątnia, który go nachodzi dokładnie raz na 6
miesięcy wylał mój gotowy zakwas... no prawie gotowy. bo
biedaczek nie wiedział co to jest... a mu nie pachniało aaaaaa a
trąbiłam o tym żurku na prawdziwym zakwasie niemalże tydzień
wwwrrrrr no i znowu muszę czekać aż się zakisi..a jeszcze nawet nie
postawilam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,107355167,107355167,brak_komunikacji_czyli_historia_mojego_zurku.html


Temat: Kisicie barszcz?
Nie. U mnie w domu tez nie bylo tradycji kiszenia burakow czy zurku. Moze prababcia i robila ale babcia juz nie
Probowalam zakisic i nic nie wyszlo, tzn szlag trafil zaczyn. Zreszta tutaj to ani kapusta kiszona, ani ogorki kiszone nie chca byc takie jak powinny, nawet mleka sie nie da zrobic na kwasne. Inne bakterie czy co? Ostatnio nawet mi zakwas na chleb regularnie plesnieje choc temperatury juz znosne (tak 27stp)

Czerwony barszczyk gotuje i zakwaszam albo sokiem z cytryny albo winnym octem, np orzechowym lub malinowym. Po ugotowaniu! Wtedy nawet jak sie przegotuje i ma kolor brudnej scierki to po wlaniu kwasu odzyskuje piekny buraczkowy kolor. Cukru tez dodaje.
Echh, ale i tak kudy mu do maminego barszczyku...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,87253106,87253106,Kisicie_barszcz_.html


Temat: waruacje na slonski zur i wodzionka
Rita to se idzie samyu zakisisc - jo se tysz som kisza zur. Powi cCi jak. Kup
otrymby zytnie - niywia eli mocie we sklepach, ale jak niyma to u muynorza
dostoniesz. Przegotuj liter wody i ochuodz tak zeby bou blank mauo letni - no
prawie ze zimny. Wsuj do tyj wody tera ta szrotka i pomiyszej(ilosc tak zeby ny
bouo za gynste(niyje az tak wazne wiela deko), dodej pokronego czosku i na
koniec dej konsek skorki od chleba. Najlepiyj kis to w buncloku i przikryj
lnianom chustkom. Na drugi dziyn wyciong tyn chlyb(skorkaa) i wyciep. Zur niych
sie kisi jeszcze 2/3 dni = zalezy od pogody. Niy stowiej go do za ciepuego bo
ci splesnieje, i niy do za zimnego bo niydobrze sie zakisi. Postow go kajs we
neutralnym miejscu jak idzie o tymperatura. We lato najlepiyj kajs w siyni ale.
I to by bouo:)

Zalywajka jak Poloki robiom to kiszom podobnie ino przi piecu i na biouyj monce.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34281,59024342,59024342,waruacje_na_slonski_zur_i_wodzionka.html


Temat: niydzielne obiody u szwagra /ciong dalszy
rozumia - to znaczy ze kupuje zurekwe butelce(?)

to idziesamymu zakisis szmiejko

jak chcesz zrobic np slonski zur, to musisz przegotowac woda i jom
ochuodic(ale tak zeby niy bouo blank zimno), potym zalywosz niom
szrotka i dowosz rajn pokrony czosnek i skorka od chleba. Na drugi
dziyn wyciongosz ta skorka i wyciepujesz, a zur musi jeszcze ze dwa
dni posac aze sie "zakisi". Wazne je zeby niy stou we za ciepuym
miejscu i zeby naczynie we kerym sie kisi(nojlepiyj bonclok) bouo
przikryte np lnianym ryncznikym kuchynnym. Reszta mogesz dalyj robic
tak jak to robi twojamama. Jo osobiscie dodowom do zuriu zwsze pora
mziarynek koleandry, jak go warza/gotuja.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34281,69450802,69450802,niydzielne_obiody_u_szwagra_ciong_dalszy.html


Temat: A gdzie się podział wtrącalski i tomek?????
W tej chwili moj maz z kolegami gra w brydza, a ja ich karmie.
Zakisilam ogorki, zrobilam zupe ogorkowa z duza iloscia czosnku (w
Polsce to pamietam po powrocie czulo sie zapach alkoholu, a u mnie
zieja czyli ziejom czosnkiem). Podalam makowiec, kawe i teraz mam
wolne.
Zupa wyszla marzenie. Gesta z rozdziabdzianymi kartofelkami z
napisem organiczne czyli nieskazone:)))) Zakisilam zurek i troche
dodalam do zupy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,47618,67752190,67752190,A_gdzie_sie_podzial_wtracalski_i_tomek_.html


Temat: Ksiega Wyjscia
To ja schodze.
- Dokad? zapytacie?
A ja na to
- Na taras ogrodowy.
- A w jakim celu? -Zapytacie byc moze.
A ja na to:
POZREC MISKE ZURKU SLASKIEGO WLASNEJ PRODUKCJI!

make zurkowa kupilam, po wegiersku, w Budapeszcie! Zakisilam, ugotowalam,
doprawilam majerankiem, smietana i boczkiem jajo na twardo w cwierci pokrojone
dorzuce... jak w domu...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12233,12772742,12772742,Ksiega_Wyjscia.html


Temat: Jak ugotowac dobry zur ?

A z zuru chop jak z muru .
A sam moj przepis na zur :
Trocha szrotki se zakisic´,
Z wodoom i kawaukym chleba,
Wciepnoonc´ czosku pokronego.
Postoc´ musi ze dni pora.
Zur kiszoony sam na Sloonsku,
We booncloku, na beztydziyn´,
Do aromat, kery wooniac´
Bydzie i u Pyjtra z nieba.
W gorku wazyc´ cojs´ z wyndzoonki,
Dac´ braunkapy nasuszoone,
Pieprzu, soli ... - prawie fertik.
Tera zur jusz wloc´ do gorka,
A pomiyszac´ i durch warzyc´.
Wusztu w konski pokronego,
I cebuli posiekanyj,
Pszibronocic´, potym dodac´.
Dalyj warzic´, dokosztowac´.
Mozno magi bydzie trzeba.
Sztampf kartofle z fajnoom szpyrkoom,
Abo w konski dac´ pokroone.
Tego pszeca zodyn S´loonzok ,
Niy zapoomni, niy zamiyni,
I niy oddo, bo to zupa,
Kero daje i psziblizo
S´loonzokowi w gymbie nieba.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94,622418,622418,Jak_ugotowac_dobry_zur_.html